Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Om du önskar servera alkohol till ett slutet sällskap kan du behöva serveringstillstånd. Du kan ansöka om tillfälligt tillstånd som avser särskilt datum eller en period på upp till 2 månader.

Om samtliga tre punkter nedan uppfylls behöver du inget tillstånd:

  • Serveringen sker under ett enstaka tillfälle (ett datum) i ett slutet sällskap.
  • Serveringen sker till självkostnadspris (kostnaden för inköp av dryckerna). Gästerna betalar inte för något annat än alkoholen. 
  • Serveringen sker i lokal där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker eller försäljning av varor eller tjänster. 

Ett slutet sällskap utgörs av en i förväg begränsad krets som har någon form av gemensamt intresse och som genom krav på inbjudan, medlemskap i viss förening eller annat villkor avgränsat allmänhetens möjligheter att få tillträde till tillställningen. Exempel på ett slutet sällskap kan vara:

  • Medlemmar i en förening
  • Bröllopsgäster
  • 50-årskalas

Vid alkoholservering till slutet sällskap ska gästerna erbjudas mat. Om det handlar om en pubafton eller liknande till föreningsmedlemmar bör minst två olika huvudrätter kunna erbjudas. Detta eftersom det ska finnas mat som gästerna kan förväntas vilja ha. Om två olika rätter erbjuds ökar sannolikheten att gästerna hittar något som passat dem. Om serveringstillståndet i stället avser exempelvis en middagsbjudning så som bröllopsfest eller 50-årskalas räcker det med att middagsgästerna erbjuds en varmrätt. Vid en sådan middagsbjudning är det dock inte tillåtet att ha så kallat eftersläpp för gäster som inte varit med på middagssittningen om de inte kan erbjudas mat. Vid tillfälligt tillstånd till slutet sällskap måste all alkohol vara inköpt från Systembolaget. Alkoholen får inte skänkas bort utan måste säljas till gästerna. 

Handläggningstiden är cirka 3 veckor från det att en komplett ansökan har kommit in.

Avgift

En avgift tas ut för ansökan. Avgiften återbetalas inte. Aktuell taxa finns här: Avgifter för serveringstillstånd – Gävle kommun (gavle.se)

Hämta dina företagsuppgifter

I e-tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Läs mer på sidan Så här hämtas dina företagsuppgifter. Du kan också välja att fylla i uppgifter om ditt företag manuellt.

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa